Мета уроку:
- навчальна-формування і систематизація знань і навичок;
- розвиваюча-розвинути вміння та навички;
- виховна-бережливе ставлення до інструментів і матеріалів.
- підготовчий і заключний етапи у виконанні перукарських робіт
Роботам, які проводяться перед початком і після завершення перукарської операції, приділяється значна увага як невіддільним складовим процесу обслуговування.
Підготовчий етап складається з підготовки робочого місця, інструментів, матеріалів, апаратури, запрошення клієнта та консультації з ним, здійснення в його присутності необхідних гігієнічних і дезінфікуючих робіт.
Щоб підготуватися до роботи без поспіху, бажано бути на робочому місці завчасно, за 15 хвилин до початку робочого дня.
До обслуговування першого клієнта необхідно:
- розмістити інструменти на робочому столі з правого боку в певному порядку з урахуванням частоти їх використання;
- розташувати ножиці, бритви, гребінці, щітки, електричну машинку у верхній шухляді правої тумбочки, на спеціальній підставці на туалетному столику або на пересувному столику;
- розмістити у столику приладдя: у вищих касетах — бігуді, цикл юшки; у нижчих касетах — приладдя, яке використовується рідко;
- перевірити робочий стан апаратури;
- отримати чисту білизну, парфумерію, матеріали; чисту білизну викласти на поличках тумбочки; змінити лезо у безпечній бритві.
Починаючи обслуговування кожного клієнта, потрібно:
- запросити сісти у крісло, розвернути крісло так, щоб у нього було зручно сісти, після цього стати за спинкою крісла;
- розвернути крісло до дзеркала після того, як клієнт сяде на місце;
- з’ясувати бажання клієнта щодо послуг і проконсультувати щодо обраної послуги;
- вимити руки з милом у присутності клієнта;
- продезінфікувати інструмент;
- обгорнути серветкою або одноразовим комірцем шию клієнта;
- укрити клієнта поверх серветки пеньюаром.
Після виконання основного технологічного процесу слід здійснити заключні операції:
- після виконання операції підстригання вичесати густим гребінцем зістрижене волосся;
- очистити спеціальною щіткою або шматком вати обличчя та шию клієнта від волосся;
- зняти пеньюар, підгортаючи його краї всередину, щоб зістрижене волосся не потрапило на одяг клієнта;
- зняти серветку або комірець;
- у разі необхідності вимити голову клієнта.
Якщо після стрижки здійснюється укладання, клієнта повторно укривають пеньюаром, виконують зачіску.
Після надання послуги в повному обсязі з клієнтом розраховуються за правилами, прийнятими в перукарні, дезінфікують інструмент, прибирають робоче місце, миють руки.
Кожна з перукарських послуг — стрижка, фарбування, хімічна завивка, виконання зачісок, миття волосся — має специфічні підготовчі та заключні роботи, про які йдеться у відповідних розділах книги.
Контрольні запитання та завдання
- Назвіть засоби, які перукар використовує при роботі з волоссям.
- На які типи за призначенням поділяються шампуні?
- Які способи миття голови застосовують у перукарні?
- Для чого волосся ополіскують?
- Які є засоби для ополіскування волосся?
- Як здійснюється масаж голови?
- Який порядок розташування інструментів на робочому місці перукаря?
- З чого починається обслуговування кожного клієнта?
- Коли проводиться розрахунок із клієнтом?
- Як часто потрібно дезінфікувати інструменти?