Ознайомлення з правилами обслуговування відвідувачів

Мета уроку:

  • навчальна-формування і систематизація знань і навичок;
  • розвиваюча-розвинути вміння та навички;
  • виховна-бережливе ставлення до інструментів і матеріалів.
  • підготовчий і заключний етапи у виконанні перукарських робіт

Роботам, які проводяться перед початком і після завершення перукарської операції, приділяється значна увага як невіддільним складовим процесу обслуговування.

Підготовчий етап складається з підготовки робочого місця, інструментів, матеріалів, апаратури, запрошення клієнта та кон­сультації з ним, здійснення в його присутності необхідних гігієніч­них і дезінфікуючих робіт.

Щоб підготуватися до роботи без поспіху, бажано бути на робо­чому місці завчасно, за 15 хвилин до початку робочого дня.

До обслуговування першого клієнта необхідно:

  • розмістити інструменти на робочому столі з правого боку в пев­ному порядку з урахуванням частоти їх використання;
  • розташувати ножиці, бритви, гребінці, щітки, електричну ма­шинку у верхній шухляді правої тумбочки, на спеціальній підставці на туалетному столику або на пересувному столику;
  • розмістити у столику приладдя: у вищих касетах — бігуді, цикл юшки; у нижчих касетах — приладдя, яке використовується рідко;
  • перевірити робочий стан апаратури;
  • отримати чисту білизну, парфумерію, матеріали; чисту білизну викласти на поличках тумбочки; змінити лезо у безпечній бритві.

Починаючи обслуговування кожного клієнта, потрібно:

  • запросити сісти у крісло, розвернути крісло так, щоб у нього було зручно сісти, після цього стати за спинкою крісла;
  • розвернути крісло до дзеркала після того, як клієнт сяде на місце;
  • з’ясувати бажання клієнта щодо послуг і проконсультувати щодо обраної послуги;
  • вимити руки з милом у присутності клієнта;
  • продезінфікувати інструмент;
  • обгорнути  серветкою  або  одноразовим  комірцем  шию клієнта;
  • укрити клієнта поверх серветки пеньюаром.

Після виконання основного технологічного процесу слід здійснити заключні операції:

  • після виконання операції підстригання вичесати густим гребінцем зістрижене волосся;
  • очистити спеціальною щіткою або шматком вати обличчя та шию клієнта від волосся;
  • зняти пеньюар, підгортаючи його краї всередину, щоб зістри­жене волосся не потрапило на одяг клієнта;
  • зняти серветку або комірець;
  • у разі необхідності вимити голову клієнта.

Якщо після стрижки здійснюється укладання, клієнта повторно укривають пеньюаром, виконують зачіску.

Після надання послуги в повному обсязі з клієнтом розрахову­ються за правилами, прийнятими в перукарні, дезінфікують інстру­мент, прибирають робоче місце, миють руки.

Кожна з перукарських послуг — стрижка, фарбування, хімічна завивка, виконання зачісок, миття волосся — має специфічні підго­товчі та заключні роботи, про які йдеться у відповідних розділах книги.

Контрольні запитання та завдання

  1. Назвіть засоби, які перукар використовує при роботі з волоссям.
  2. На які типи за призначенням поділяються шампуні?
  3. Які способи миття голови застосовують у перукарні?
  4. Для чого волосся ополіскують?
  5. Які є засоби для ополіскування волосся?
  6. Як здійснюється масаж голови?
  7. Який порядок розташування інструментів на робочому місці перукаря?
  8. З чого починається обслуговування кожного клієнта?
  9. Коли проводиться розрахунок із клієнтом?
  10. Як часто потрібно дезінфікувати інструменти?