Вступне заняття

Професія перукаря в сучасному житті людини.

Перукар - це одна з найдавніших і шанованих професій. 

Робота перукаря — це робота з кожною людиною окремо, що вимагає врахування її характеру, індивідуальності і смаку. Творчий процес створення зачісок і стрижок знаходиться в близькій спорідненості з творчістю в будь-якому іншому виді людської діяльності. Праця по виконанню зачісок і стрижок по суті своїй найближче до мистецтва скульптора.

Зачіска — це та ж скульптура і вона сприяє створенню художнього образу. Для того, щоб бути хорошим перукарем, недостатньо тільки вивчити технологічну сторону виконуваних робіт опанувати необхідні навички, треба розвивати в собі естетичні почуття і мислити художніми образами, знати закони поєднання стилів і кольору в одязі і зачісці.

Якщо перукар домагається поєднання зачіски із зовнішністю, стильовим призначенням, одягом і макіяжем, тільки тоді він може вважати свою роботу досконалою. Професія перукар чудова тим, що майстер, виконуючи свою роботу з душею, дарує радість не лише людям, але і сам отримує від своєї роботи величезне задоволення. Краса, як відомо, врятує світ, а хороший перукар завжди даруватиме людям тільки красу і своє неповторне мистецтво!

Роль перукаря в створенні загальної гармонії ліній з урахуванням індивідуальності клієнта є часом вирішальною. Кожна людина удається до допомоги перукаря сподіваючись на те, що він на основі своїх знань і вимог сучасної моди, професійного досвіду і особистого смаку створить витончену зачіску. Саме тому професію перукаря повинні вибирати люди з творчою натурою і досить розвиненим естетичним смаком.

Вибір будь-якої професії — найважливіша подія в житті і долі людини — відбувається в тому віці, коли тільки починає складатися життєвий досвід, не занадто точні орієнтири і висока вірогідність помилки.

У чому полягає складність тієї або іншої професії?

Які психофізичні вимоги, що пред’являються до неї?

У чому полягають, вимоги до здібностей людини, що обрала ту або іншу спеціальність?

Адже трапляється і так, що деякі розчаровуються в ній через неспівпадіння власних уявлень з фактичним характером змісту праці. Психофізичні дані, стан здоров’я виявляються іноді протипоказані обраній професії або спеціальності. А це, як правило, веде до зміни професії, внаслідок чого люди і суспільство в цілому несуть моральні і матеріальні втрати.

Величезне значення має правильний і всебічний облік психофізичних вимог до вибраної професії. Знаючи особливості свого характеру і темпераменту, міру емоційної збудливості, вразливості і енергійності, швидкість зміни настроїв і тому подібне, слід підбирати такі види діяльності, які відповідають Вам найбільшою мірою.

До головних вимог при виборі професії перукаря слід віднести:

  • загальний фізичний розвиток;
  • високу чутливість до кольору;
  • хороший зір;
  • спостережливість;
  • постійний самоконтроль;
  • організованість.

Перукареві мають бути властиві і такі якості, як: розвинена зорова пам’ять і оперативне мислення, уміння швидко орієнтуватися і приймати правильні рішення в конфліктних ситуаціях, тактовність, доброзичливість, чуйність, пошана до клієнтів.