Прийоми тримання інструменту для різних видів робіт

Мета уроку:

  • навчальна-формування і систематизація знань і навичок; навчити застосовувати перукарський інструмент  при виконанні перукарських робіт;
  • розвиваюча-розвинути вміння та навички самостійної роботи з інструментами та обладнанням;
  • виховна — виховувати повагу до своєї професії;

Перукарські ножиці — тонкий і практично ювелірно зроблений перукарський інструмент, який вимагає особливого догляду. Щоб ваші ножиці прослужили максимально довго, потрібно виконувати наступні рекомендації.

1. Не кидайте ножиці і не допускайте механічної дії на них.

Після удару кривизна полотен ножиць змінюється, внаслідок чого виникає додаткове тертя між ними, і інструмент швидко виходить з ладу. Причому це може статися навіть від різкого кидка ножиць на стіл. Після падіння ножиці потрібно відразу ж нести в сервісний центр. Тому звертайтеся з ножицями максимально акуратно.

2. Не ріжте перукарнями ножицями нічого, крім волосся.

Навіть звичайна тонкий папір може зіпсувати ріжучу крайку.

3. Постоянно стежте за натягуванням полотен.

Натяг завжди має бути оптимальним — туго затягнуті полотна приведуть з одного боку до втоми суглобів руки, з іншого — до додаткового тертю. Ножиці з ослабленими полотнами виходять з ладу через кілька тижнів — у них стирається зовнішня сторона ріжучої кромки і ламається гвинтова група. Щоб досягти оптимального натягу, проведіть простий тест: поставте ножиці лезами вгору, підніміть одне кільце на 90 º і відпустіть — ріжучі полотна повинні зупинитися приблизно посередині (± 1-2 см). Якщо вони зімкнулися до кінця — треба затягнути гвинт, якщо практично не прийшли в рух — послабити.

4. Регулярно змащуйте інструмент.

Так як ножиці — це сполучені сталеві деталі, між ними постійно відбувається тертя. Тому необхідно змащувати інструмент, щоб полегшити його вплив на руку і продовжити термін служби.

Користуватися потрібно тільки спеціальними маслами для ножиць, в крайньому випадку — маслами для ножів або машинок для стрижки (але не перетворюєте це в регулярну практику), і ні в якому разі — побутовими або машинними маслами. Оптимально змащувати ножиці один раз на тиждень, а так само після дезінфекції їх спиртом (спирт повністю знежирює).

Перед мастилом протріть полотна ножиць сухою м’якою тканиною (наприклад, натуральної замшею). Потім нанесіть краплю олії на внутрішню сторону поверхонь за гвинтом. Подушечкою мізинця розподіліть краплю по всій поверхні до кінчика. Те ж саме повторіть з другим полотном. Потім нанесіть краплю олії прямо на гвинт. Пам’ятайте, що масло не тільки змащує, але і оберігає сталь від окислення. Після змащення кілька разів зробите рух ножицями, щоб масло рівномірно розподілилася.