Миття голови, способи його виконання. Використання засобів для миття голови в відповідності з призначенням

Мета уроку:

  • навчальна — формування і систематизація знань і навичок;
  • розвиваюча — розвинути вміння та навички;
  • виховна — бережливе ставлення до інструментів і матеріалів.

 

1. МИТТЯ ГОЛОВИ

Все волосся добре переносить миття, і мити його треба регулярно. Для нормального і сухого волосся достатньо одного миття в тиждень, але якщо ви живете в місті, з його смогом і забрудненням повітря, краще мити голову раз в п’ять днів. Жирне волосся звичайно доводиться мити кожні два або три дні. Головне правило: мийте голову, як тільки вам показалося, що ваше волосся виглядає брудним.

З самого раннього дитинства всіх нас привчали мити голову — це був, напевно, перший з ритуалів краси, яким навчаються дівчатка і хлопчики. Проте давайте пройдемося по ньому пункт за пунктом і перевіримо себе: чи все ми робимо правильно? Сучасний науковий підхід виражається у формулі: мийте голову частіше, не дуже довго, шампунь використовуйте потроху. Таким чином, на волоссі залишається небагато природного захисного жирового шару, а також не віддаляються природні жири і шкірні виділення, які володіють протигрибковими і антисептичними властивостями, — вони оберігають волосся і шкіру голови від захворювань. Отже, ось схема правильного миття голови:

  1. Ретельно розчешіть голову м’якою щіткою, щоб видалити відмерле волосся і частинки шкіри.
  2. Масажуйте шкіру голови легенями, як би промішуючими рухами. Робіть це не нігтями, а подушечками пальців, що допоможе звільнитися ще від деякої кількості відмерлих частинок шкіри.
  3. Змочіть шкіру великою кількістю води — краще всього користуватися душем. Візьміть небагато шампуню – біля чайної ложки — розподілите його по всій поверхні голови, щоб все волосся було покрито м’якою піною. Змийте піну теплою водою. Якщо потрібно буде, знову намильте голову, але це не повинне стати правилом.
  4. Прополощіть волосся, поки воно не буде скрипіти. Можливо, для цього доведеться промивати голову кілька разів.
  5. Якщо ви використовуєте кондиціонер або ополіскувач, нанесіть його і змийте відповідно до інструкції.
  6. Промокніть волосся м’яким рушником – при цьому втрачається велика частина вологи. Не тріть волосся, просто притискуйте суху тканину.
  7. Розчешіть волосся гребенем для укладання або просушування. Запам’ятайте, що не можна розчісувати мокре волосся щіткою.

Якщо не дотримуватися правил, миття голови з шампунем може принести навіть шкоду – або тому, що ви вибрали невідповідний шампунь, або тому, що неправильно його застосовуєте. Пам’ятайте, що мити волосся треба не милом, не шампунем, а піною. Не можна сильно розминати волосся, від цього воно сплутується. Волосся над чолом і по краях голови можна очистити від лупи за допомогою щітки для нігтів.

Взагалі, волосся слід мити так, як ви стали би прати легку і цінну тканину. Тільки якщо волосся дуже брудне, його слід мити двічі. Сучасні шампуні дуже концентровані, і якщо їх нанести дуже рясно, вони будуть стимулювати сальні залози до більшої активності.

миття голови

Мал. 1


Самому слову «шампунь» в українській мові не більше тридцяти років — раніше подібні препарати називалися рідким милом.

Добрий шампунь повинен відповідати цілому ряду вимог. Він повинен утворювати рясну піну, добре промивати волосся, не обезжирюючи їх до кінця, не викликати роздратування шкіри і слизових оболонок. Після миття волосся повинне легко розчісуватися, а після висихання не утворювати електростатичних розрядів. Крім того, шампуні повинні додавати волоссю і шкірі легкий приємний запах і зберігати свої властивості довгий час. Оскільки на ринку косметики існує жорстка конкуренція, кожний шампунь – це продукт не тільки косметологів і фармацевтів, але і фахівців по рекламі. Йому додається яка-небудь особлива властивість (частіше всього підкреслюються цілющі і декоративні   властивості  шампунів).   Купуючи   шампунь, ми хочеш не хочеш купуємо рекламу. Зверніть увагу:   одні  шампуні  рекламують з  наукової точки зору,  підкреслюючи  їх  цілющі  властивості, особливий склад, — таким чином йде дія на розум. Інші рекламуються швидше емоційними засобами — вам показують дивовижних красунь або всесвітніх знаменитостей,  які  використовують саме цей шампунь, зображають виблискуючу піну, сяюче чисте волосся, розказують про вишуканий аромат, інакше кажучи, впливають на ваші відчуття. Але не треба думати, що одні фірми випускають шампуні корисні, а інші — приємні. Річ у тому, що одні з продуктів орієнтовані на людей розумних, інші — на емоційних. Цікаво, до якого типу відноситеся ви?

У складі шампуню найголовніше — це речовина, що володіє властивостями промивати і очищати волосся. Раніше речовини, що милять, виготовлялися з тваринних жирів. В наші дні використовують синтетичні поверхнево активні речовини – схожі до тих, які «працюють» в пральних порошках. Це жироспиртові етеросульфати, ефіри сульфоянтарної кислоти і інші речовини, що так же складно називаються.

Проте якщо часто мити голову такими речовинами, волосся пересушується, зі всіма витікаючими звідси неприємними наслідками. Тому в склад шампунів входять також ожирюючі речовини — полівінілхлорид, ізопропілміристат, оливкова олія. Проте всі вони зменшують ціноутворення і миючий ефект, тобто ефективність шампуню знижується. Тому на зміну їм приходять продукти переробки ланоліну, деякі похідні лецетину і інші дуже складні синтетичні речовини.

Наступна вимога до шампуню — він повинен бути в’язким, щоб не проливатися, як вода, а поволі обволікати волосся. В’язкість не повинна мінятися залежно від температури. Для загусання шампунів застосовуються хлорид натрію, деяка похідна целюлоза, рослинні речовини типу гуміарабіку і желатину.

Нарешті, в склад часто входять похідні кокосових жирних кислот, додаючи піні стійкість.

Лікувальні якості додають шампуню екстракти з таких рослин, як мати-й-мачуха, ромашка, кропива, береза і т.д. Вони заспокійливо впливають на сальні залози, волосся від них стає м’яким і пухнастим. В шампуні додають і вітаміни — комплекс В, інозит і ін.

Точний механізм дії багатьох рослинних речовин до цих пір невідомий — наприклад, вчені ніяк не можуть прийти до висновку, чому саме ті або інші речовини сповільнюють утворення лупи. Отже, по суті справи, сучасний шампунь — це красива синтетична оболонка навкруги стародавньої таємниці, якій вже не одне, можливо, тисячоліття.

Лікарські рослини застосовувалися стільки ж століть, скільки існує людина. У минулому — початку нинішнього сторіччя народна медицина немов би відступила перед «науковою», але останніми роками бере рішучий реванш. У всьому світі в лікувальних і косметичних препаратах все більш широке застосування одержують ліки природного світу, передусім — цілющі рослини. Більше п’ятдесяти з них застосовуються в косметиці волосся. Рослинні соки, що надають корисну дію на зростання волосся, здобуваються з багатьох дикорослих рослин, а також з добре відомих плодів і зелені: лимонів, апельсинів, бананів, моркви, селери, шпинату і т.д. Їх сприятлива дія заснована на вмісті в них комплексу вітамінів, різних цукрів, пектинів, слизових речовин, білків, амінокислот, жирів, хлорофілу і хімічних мікроелементів, що знаходяться у зв’язку з органічними речовинами. Рослинні екстракти успішно використовують як стимулятори зростання, бактерицидні і протизапальні засоби у складі мазей, лосьйонів, шампунів і т.д. Перерахуємо лише деякі з дикорослих рослин, які використовувалися нашими далекими предками, а сьогодні цілющу їх дію на волосся підтверджують наукові дослідження.

Лепеха болотяна (кореневища), арніка гірська (суцвіття), білокопитник гібридний (побіги з квітами), береза біла (кора, листя, почки, сік), волошка синя (квіткові кошики), волоський горіх (зелена шкірка, незрілі плоди), дуб (кора), верба (кора), кропива (листя), лопух (коріння, листя), цибуля ріпчаста (лушпиння), малина (листя), мати-й-мачуха (листя, квіти), настурція (квіти), ялиця сибірська (почки, хвоя), полин гіркий (квітучі верхівки), ромашка аптечна (квіти, листя, плоди), сосна лісова (нирки, хвоя), деревій (трава, квітки), фіалка трибарвна (трава), хвощ польовий (трава), хміль звичайний (шишки).

Останніми роками дослідники відправляються в самі екзотичні райони землі і привозять звідти рецепти косметики місцевих племен. Пересичені модниці Заходу платять величезні гроші за такі натуральні засоби. Може бути проте, що багато наших домашніх цілющих складів володіють не менше чудовою дією.

Природно, для кожного типу волосся — сухих, нормальних, жирних — потрібно підбирати свої шампуні: як правило, на етикетках вказано, для якого волосся вони призначені. Випускаються шампуні для фарбованого і для знебарвленого волосся — вони складені з таким розрахунком, щоб штучні фарбники, менш стійкі, чим природний пігмент волосся, не поміняли колір в процесі миття голови. Для хворого волосся (а також для того, яке перенесло хімічне забарвлення, перманент і т.і.) можна використовувати так званий миттєвий кондиціонер, або шампунь-кондиціонер, призначений для просочення коріння волосся.

Перш ніж придбати шампунь, уважно ознайомтеся з інструкцією. Для якого типу волосся він призначений — для сухого, нормального або жирного? Чи підходить він для осветленого волосся або волосся після перманенту? Чи збагатив він живильними речовинами, і якими саме? Чи є вказівки на його лікарську дію? Чи не може він викликати алергічну реакцію? Заснований він на природних або на синтетичних компонентах?

Наукові дослідження показали, що білкові молекули з лікувального шампуню можуть проникати в стрижень волоса і підживляти його. Інші молекули утворюють на поверхні волоса захисну плівку, яка тримається до наступного миття голови. Волосся, покрите такою плівкою, стає слухняніше, воно краще блищить і виглядає більш пишним.

На багатьох продуктах для догляду за волоссям вказується число рН (пе-аш). Значення цього числа вказує на баланс між кислою і лужною реакцією. У волоссі завжди міститься небагато вологи з атмосфери, від дихання і т.д., і воно має злегка кислу реакцію. Проте деякі процедури з волоссям, включаючи фарбування і хімічну завивку, додають волоссю лужну реакцію. В цьому випадку волосся втрачає пружність, стає ламким і січеться. Тому значення рН в шампуні, ополіскувачі, бальзамі, кондиціонері, якими ви будете користуватися, вельми важливо для вас, особливо якщо природний кислотно-лужний баланс був порушений. Якщо значення рН виражається числом від 9 до 7, він позначає кислотну реакцію, 7 — нейтральну, від 7 до 14 — лужну. Більшість шампунів має рН рівним від 6 до 8.

Щоб знайти відповідний шампунь, доводиться експериментувати. Звертайте увагу не тільки на те, добре або погано він промиває ваше волосся, але і на те, як лежить воно, чи слухняне, чи не роздратована шкіра голови.

Велике значення має і якість води. На Русі здавна вважалося, що в деякі дні року вода в природі знаходить особливі цілющі властивості — наприклад, на Водохреще, в Духів день. Відомо, що навесні, в період танення снігів, корисно вмиватися талою водою. Дощова або снігова вода принесе вам здоров’я і красу, за умови, що вона взята в місцях, де природа ще не забруднена промисловими відходами. Обполосніть такою водою волосся після того, як з нього вже змито мило.

Проте, з другого боку, миття жорсткою водою не тільки не очищає, але і псує волосся. Розчинені в ній солі кальцію, магнію і ін. вступають в хімічну реакцію з милом і шкірним салом, утворюючи при цьому нерозчинний осадок, що покриває волосся сірувато-білим липким нальотом. Волосся склеюється, а по висиханні стає жорстким, сухим і легко обломлюється.

Щоб пом’якшити жорстку воду, її доводиться довго — близько години — кип’ятити, при цьому солі випадають в осадок. Можна натомість додати у воду 0,5 чайної ложки питної соди або 1 чайну ложку бури на 1 л води. Ознака жорсткої води — звичайне мило в ній погано милиться.

Тепло і масаж при митті голови сприяють посиленню кровообігу, поліпшують обмін речовин, тонізують нервову систему. Після правильного миття голови відчуваються приємна легкість і тепло. Це корисне і приємне тепло слід поберегти. Віджати воду з волосся, розібрати його руками і обернути рушником. Потіште себе — як слід нагрійте великий махровий рушник і походіть в такій чалмі. Влітку добре сушити волосся на свіжому повітрі, на сонечку. Прагніть уникати швидкої сушки волосся сухим жаром (в печі) і навіть феном. Волосся легко пересушується, робиться крихким, січеться.

Волосся гігроскопічне, воно добре вбирає вологу і поволі віддає її. Тому не слід розчісувати волосся, особливо довге, поки воно ще мокре: воно буде легко обриватися на гребені.

Уникайте шкідливої звички мити голову на ніч і лягати в ліжко з мокрим волоссям. По-перше, ви ризикуєте простудитися, по-друге, це дуже шкідливо для волосся.

Ось декілька рецептів живильних шампунів, які ви можете зробити своїми руками.

Простий мильний шампунь. Для тонкого, м’якого волосся немає нічого краще за мильний шампунь. Візьміть дороге мило і розчиніть сто грамів в 0,5 літра теплої води. Для цього мило доведеться нарізувати дрібними шматочками або натерти на терці. Ретельно перемішайте. Може потрібно день-два, щоб воно повністю розчинилося у воді. Використовуйте невеликими порціями.

Домашній шампунь. 1 столова ложка дрібно подрібненого мила змішується з 1 чайною ложкою бури і заварюється 1 стаканом гарячої води або гарячим профільтрованим розчином ромашки (30 г ромашки на півтора стакани води).

Шампунь з трав. Міцний розчин лікувальних трав — таких, як розмарин або тім’ян, — змішайте із звичайним шампунем.

Яєчний жовток. Змішайте два яєчні жовтки з чашкою теплої води. Вмасуйте суміш у волосся і шкіру голови протягом 5 хвилин. Потім залиште ще на десять хвилин, обернувши голову рушником. Прополощіть волосся — більше вам нічого не потрібно до наступного миття голови.

Яєчний з коньяком. 2 яєчні жовтки, 100 г коньяку або бренді, 100 г теплої води. Вмасуйте у волосся, залиште вбиратися на 10 хвилин, прополощіть. Вельми екзотичний рецепт, чи не так?

Ромашка і яйця. Зробіть міцний настій квітів аптечної ромашки. Для жирного і нормального волосся додайте збитий білок, для сухих — збитий жовток. Цей рецепт придатний тільки для світлого волосся. Для темного використовуйте той же склад, але замість ромашки додайте настій розмарину або шавлії.

Шампунь для жирного волосся. Розбийте чотири яйця, вмасуйте у волосся і шкіру голови. Залиште на 15 хвилин. Змийте водою. Потім прополощіть волосся сумішшю: півчашки рому і півчашки рожевої води.

Сухий шампунь. Використовувати сухий шампунь зручно, якщо немає часу або умов для миття голови, — наприклад, під час хвороби. Сухим шампунем можна і «підновлювати» зовнішній вигляд за лічені хвилини, без миття голови, майже не руйнуючи зачіски. Сухий шампунь випускається у вигляді пудри, і, як правило,  помилкою є, коли його беруть дуже багато. Висипте зовсім трохи на волосся, м’яко втирайте шампунь в зачіску, потім вичешіть його щіткою, проводячи від коріння волосся до кінців. Вся процедура займе хвилин п’ять. Вам буде зручніше, якщо ви обернете щітку дуже тонкою тканиною — типу газу або мусліну: вона збере бруд і пил з волосся. Сухий шампунь особливо рекомендується для жирного волосся — він видаляє жир, не дратуючи сальних залоз на голові.

Якщо ви купите в аптеці фіалкове коріння, то зможете використовувати його як натуральний сухий шампунь: подрібніть його в порошок (хоча б в кавомолці), розсипте невелику кількість по волоссю, потім розчісуйте волосся щіткою протягом 5 хвилин.

Якщо волосся як слід не ополоснуте, можна вважати, що воно і не вимите. Ретельне полоскання необхідне після вживання будь-якого шампуню. Полощіть волосся двічі, тричі, поки остання частинка мила не буде змита зовсім. Щонайменший залишок мила — і ваше волосся буде виглядати тьмяним і липким, і до нього тут же прилипне бруд. Запам’ятайте, що закінчувати полоскання треба холодною водою, причому настільки холодною, яку ви тільки зможете витримати. Цим ви закриваєте пори і перешкоджаєте виділенню шкірного сала. Особливо важливо це для тих, в кого, звичайно, жирне волосся.

Брюнетки можуть додати до останньої води для полоскання 1 столову ложку оцту на 1 л води (особливо рекомендується тим, хто використовує для миття голови мило, а не шампунь). Блондинкам натомість рекомендується додати небагато лимонного соку (сік половинки лимона на 1 л води). Таким чином відновлюється природне слабокисле середовище на шкірі голови і віддаляються останні залишки мила.

Ще чого декілька корисних рецептів полоскань:

Для зм’якшування волосся: 5 мл гліцерину, 15 мл лимонного соку, 90 мл кип’яченої води і 15 мл одеколону.

Щоб додати волоссю блиск, варіть у воді коріння петрушки протягом 20 хвилин, відіжміть, процідіть, використовуйте для полоскання.

Щоб блищало темне волосся, дві столові ложки розмарину залийте 0,5 л води, ретельно перемішайте, залиште на півгодини. Процідіть, додайте у воду для полоскання.

Щоб пожвавити натуральний колір волосся, жменю листя кропиви залийте 0,5 л води, нагрівайте на повільному вогні, поки кропива не стане зовсім м’якою. Відіжміть, додайте до полоскання. Цей склад також додає волоссю пишноту.

Щоб темно-русяве волосся стало світліше, чашку сухих квіток аптечної ромашки нагрівайте на повільному вогні в 0,5 л води протягом 30 хвилин, процідіть, використовуйте для полоскання. Коли рідина стече з волосся, можете її знову використовувати кілька разів.

Щоб освітлити волосся, 5 столових ложок дрібно розмолотого коріння ревеню залити літром води, тримати на повільному вогні 30 хвилин, настоювати декілька годин, процідити, прополоскати волосся кілька разів.

Ось складніший рецепт, що додає волоссю блиск і м’якість: 2 столові ложки розмарину (для темного волосся) або ромашки (для світлих) залити 0,5 літра кип’ятку, настоювати півгодини. Процідити, додати 100 г мигдалевої олії і 20 крапель лавандової есенції.

Існує також багато рецептів ополіскувачів, що містять натуральні олії. Вони діють на волосся, додаючи йому шовковистість і м’якість. Таке волосся легко розчісується, на них не утворюються вузлики і закрути, кінці волосся не січуться. Волосся краще блищить, на ньому не з’являється статична електрика. Але не слід збільшувати добавку таких олій, бо волосся стане дуже слизьким і жирним.

Миття голови застосовується майже в усіх видах перукарських робіт. Це дуже важлива операція, від якої залежить якість подальшої обробки волосся. Миття голови переслідує три цілі: гігієнічну – усунення бруду з поверхні волосся і шкіри, деформаційна – усунення сліду попереднього бруду, підготовча – розм’якшення лускуватого шару волосся. Для розуміння гігієнічної цілі миття голови необхідно пам’ятати, що в результаті виконання цієї операції разом з нальотами, пилу, та інших забруднень, змивається жир, який виділяється сальними залозами голови.

Жирне волосся погано піддається обробці, бо жир покриваючись тонким нальотом, лускуватий шар покриває пори і гальмує проникнення у волосся засобів фарбування і завивки. Знежирення волосся можна вважати не тільки гігієнічною, але й підготовчою операцією, якщо волосся зберігає сліди попередніх укладок, потрібно спочатку вимити волосся і потім розчесати. Підготовча ціль миття голови полягає у розм’якшенні зовнішнього лускуватого шару волосся під впливом миючих засобів, що спричиняють швидкій перешкодний їх взаємодії з іншими хімічними препаратами.

У перукарнях для миття голови використовують рідкі туалетні мила і шампуні. При намилюванні рідким туалетним милом на його поверхні утворюється піна відбувається розщеплення мила, внаслідок чого утворюються рідкі кислоти і луг. Речовини, які входять до складу піни, обволікають часточки жиру і різних забруднень, що знаходяться на волоссі. Щоб не завдати шкоди волоссю необхідно обмежити час впливу лугу на нього. Для цього збиту піну по можливості швидко усувають з волосся сполоснувши його водою. При цьому часточки жиру і забруднень повністю усуваються разом з піною. Це необхідно для волосся слабкого чи зіпсованого хімікатами. Для нормального або жорсткого волосся іноді треба штучно продовжити процес миття голови, тобто час впливу мила на волосся. Особливо це корисно перед завивкою або фарбуванням трохи ослаблене дією мила волосся легше піддається подальшій обробці. Для миття голови найбільш прийнятна вода, в якій менше розчинено мінеральних солей тобто м’яка вода. Особливо бажане використання м’якої води. При обробці волосся, слабкого від природи, пористого або зіпсованого багаторазовим впливом хімічних препаратів для завивки і фарбування. Таке волосся вбирає воду разом з нею в його пори потрапляючи розчинені у воді мінеральні солі. Насичене волосся мінеральними солями знижує його еластичність і блиск.

Миття голови у перукарнях відбувається двома способами: нахилом голови вперед і знахилом голови вперед не треба спеціальних пристроїв клієнт нахиляє голову над раковиною. Необхідно захищати очі серветкою, щоб в них не попадали різні хімікати, а також для забезпечення пофарбованих брів і вій від води. Такий спосіб миття голови найчастіше застосовується у чоловічих залах, а також у перукарнях де немає спеціальних пристроїв для миття голови другим способом. З нахилом голови назад застосовується спеціальний пристрій (крило) або раковина з виямкою. Виямка в крилі дає можливість щільно притиснути до неї шию, щоб воді або рідина для обробки волосся не потрапила на одяг. Цей спосіб застосовується частіше. Існують 3 види миття: 1) милом або шампунем; 2) хною; 3) емульсією з лецетином. Миття голови з милом або шампунем може бути як самостійною операцією, так і складовою частиною миття голови хною і емульсією з лецетином. Перш ніж приступити до миття голови, необхідно приготувати мило або шампунь, оцтову кислоту. На випадок як виключають гарячу воду, треба нагріти воду до потрібної температури. Найбільш сприятлива температура води для миття голови 34-450 С. Клієнта укривають рушничком і щільно охопивши ним шию, після чого ретельно розчісують волосся. Розчісують волосся перед миттям і добре розчісують після цієї процедури. До миття голови волосся можна розчісувати будь-яким гребінцем, тоді як після миття слід користуватись тільки неметалевим, бо металевим гребінцем легко ушкодити волосся ослаблене внаслідок миття. Після ретельного розчісування волосся майстер розміщує шию відвідувача у виразі крила або з нахилом голови назад або вперед.

Волосся змочують водою, після чого наносять рідке мило або шампунь. При цьому слід враховувати, що холодне рідке мило або шампунь викликають неприємне відчуття, тому краще наносити на волосся миючий засіб з долоні руки. При використанні концентрованих змін шампунів перед початком нанесення на волосся їх розводять у 8-10 частинах теплої води. Застосування концентрованих шампунів перед початком нанесення без попереднього розведення їх у воді може призвести до захворювання шкіри голови на себорею. Наносячи на голову миючі засоби слід рівномірно розподіляти їх по всій поверхні голови легким колоподібним утиранням подушечками пальців, стараючись охопити пальцями якомога більшу площу волосяного покриву голови. З появою мильної піни волосся ополіскують водою і операцію намилювання повторюють, бо після першого намилювання з волосся і шкіри голови усувається лише основна частина забруднень або надмірна кількість жиру, при першому нанесенні миючого засобу на волосся не вдається отримати достатню піну. В цьому випадку необхідно наносити миючий засіб двічі, щоб усунути основні забруднення і отримати хорошу стійку піну. Утворення пишної піни є ознакою тобто, що волосся чисте звичайно для хорошого промивання волосся досить намилити його двічі. В окремих випадках виникає необхідність у третьому намилюванні, піну усувати з волосся шляхом ретельного прополіскування його водою. Для однієї операції миття в жіночому залі потрібно 20-25 мл рідкого мила, в чоловічому залі 8-10 мл. Подальша обробка волосся залежить від того, яка операція має бути після миття голови і яким миючим засобом користувалися при цьому. Після миття рідким милом треба споліскувати волосся підкисленою водою. Ця процедура необхідна для нейтралізації лугу, який є в милі, а також для надання волоссю блиску. Блиск волосся залежить від стану зовнішнього лускатого шару, чим щільніше притиснуті лусочки одна до одної, тим краще блищить волосся. При нейтралізації наявного в милі лугу слабким розчином кислоти відбувається ущільнення зовнішнього лускуватого шару волосся. Отже, якщо після миття голови будуть відбуватись операції по обробці волосся пов’язані із застосуванням препаратів (для завивки або фарбування) то ополіскувати їх підкислено водою не варто, бо цією процедурою волосся буде зміцнене і вплив препаратів на них буде утруднений. Таким чином споліскування волосся підкисленою водою після нього миття досягають не лише нейтралізації лугу, але й зміцнення структури волосся, а також надання йому красивого зовнішнього вигляду. У випадку застосування для миття безлужних шампунів необхідність у нейтралізації лугу відпадає. Тому споліскувати волосся підкисленою водою не слід. Нейтралізацію лугу розчином лимонної або оцтової кислоти здійснюють таким чином: дві три столові ложки 8 % оцту або 22 лимонної кислоти розводять у 1 л теплої води і цим розчином прополіскують волосся на всіх ділянках голови. Часто миття волосся залежить від його стану і від того, жирна чи суха шкіра голови. При нормальному стані волосся і шкіри голови треба мити через кожні 6-7 днів, при дуже жирній шкірі цей інтервал можна скоротити до 3-4 днів, а при сухій навпаки збільшити до 8-10 днів. Використання при митті голови хни позитивно впливає на ріст волосся, очищає шкіру голови від лупи і надає волоссю світлих тонів та легких золотавих відтінків. Тому миття голови хною досить широко застосовується у перукарській практиці. Для миття голови треба приготувати розчин хни на одну операцію треба 5-6 г порошку хни випускають у пакетиках по 25 г. Відсипають приблизно четверту частину пакетика в емальовану або фарфорну мисочку добре перемішують і роздавлюють грудочки.

 

2. МАСАЖ ГОЛОВИ

Масаж — один з якнайдавніших способів лікувальної дії. Корінь цього слова — арабський: «мас» означає злегка натискати. Суть справи тут в тому, що, розминаючи шкіру і підшкірні тканини, ми поліпшуємо роботу шкіри, підшкірних пітних і сальних залоз, кровоносних судин, м’язів, активізуємо закінчення нервів, підвищуємо тонус всього організму. Розтираючи забиту частину тіла, погладжуючи особу у момент утомленості і навіть чухаючи в потилиці, ми, самі того не знаючи, робимо собі масаж. Але, зрозуміло, це лише початкові рухи — існують детально розроблені схеми масажу всього тіла з лікувальними, гігієнічними (косметичними), спортивними цілями. Уміння робити масаж і самомасаж — це вельми корисний навик.

Ми в цьому розділі будемо говорити тільки про масаж волосистої  частини  голови.   Такий  масаж   допомагає поліпшити  стан  волосся,  позбутися  лупи, усилити зростання волосся. Але не тільки. Ви, напевно, знаєте про акупунктурні точки — особливі чутливі точки, розташовані по поверхні тіла і пов’язані з внутрішніми органами, — на них фахівці впливають акупунктурою або спеціальним точковим масажем. Багато з цих точок розташовані на волосистій частині голови. Роблячи загальний масаж, ми, можливо, навіть не помічаючи того, активізуємо ці точки і через них стимулюємо роботу внутрішніх органів. Тому масаж голови надає загальнозміцнюючу, стимулюючу дію на весь організм. Наприклад, умілий масаж знімає втому, головний біль, знижує тиск. Якщо ви побували в кріслі в кваліфікованого масажиста, вас не доведеться більше агітувати за масаж. Це справжня насолода, що приносить всьому тілу спокій і приємне розслаблення. Коли вам доведеться знову звернутися до послуг професійного масажиста, постарайтеся запам’ятати, що ж він, власне, робить з вашою головою.

Втім, масажуючу дію надає і розчісування волосся. В цілях масажу рекомендуємо розчісувати голову спочатку гребенем, потім щіткою. Ви також масажуєте голову під час миття.

Проте цього мало. Радимо вам кожного разу перед миттям голови робити самомасаж. Знання масажних рухів знадобиться вам, коли ви будете втирати у волосся лікувальні склади (про це далі).

Масажисту треба пам’ятати, що шкіра на волосистій частині голови вельми товста, вона пронизана великою кількістю сальних залоз. Під шкірою розташований шар сухожиль, що покривають голову у вигляді шолома. Спереду сухожильний шолом йде вгору під лобом від надбрівних дуг, ззаду прикріплений до потиличної кістки. На лобі розташований лобовий м’яз, на потилиці — потилична. Ці плоскі м’язи зсовують шкіру голову вперед і назад.

Спершу — декілька загальних правил. Не розтирайте поверхнево шкіру, а придавлюйте її до кістки і лише після цього зсовуйте круговими або прямими рухами, немов промацуючи, розминаючи і розтираючи, весь час відчуваючи кістку.

Масаж починається з легенів, погладжуючих рухів — шкіру голови треба немов би прогріти, пром’яти. Поступово дія пальців посилюється, а в кінці масажу знову слабшає, закінчуючись легенями, ніжними дотиками. Перші сеанси масажу повинні бути більш короткими, а дія більш легкою — так організм буде поступово звикати до цієї процедури. Велике значення при масажі має ритмічність — клієнт, підкоряючись ритму масажиста, як би вже наперед чекає наступного руху, тому відчуває себе зручно, розслаблений. Не можна починати масаж дуже енергійно і обривати його раптово. Після масажу необхідний відпочинок протягом 10-15 хвилин (навіть в тому випадку, якщо ви збираєтеся перейти до миття голови). Не рекомендується масажувати голову частіше, ніж два рази на тиждень.

масаж голови

Мал. 2.

Масаж шкіри голови зменшує густину підшкірного жирового шару, збільшує рухливість шкіри голови, посилює кровообіг, тобто поліпшується живлення волосся і, як наслідок, припиняється можливе випадання волосся, волосся стає більш сильної структури.

Масаж шкіри голови бажано виробляти як можна частіше, але обов’язково перед миттям або під час миття голови і не менш двох-трьох разів на день.

Самомасаж шкіри голови — зовсім нескладне заняття, але дає ефект помітного поліпшення зростання волосся і поліпшує стан його здоров’я.

Очевидно, що шкіра голови повинна бути абсолютно чиста. Масаж або самомасаж шкіри голови можна виконувати, використовуючи відвари, настої трав, а також касторову і камфорну олію.

Послідовність виконання прийомів масажування шкіри голови дана на мал. 3 і 4.

 масаж голови

Мал. 3

Безперервне спиралевидне розтирання скроневих ліній на рахунку чотири — 3 рази

 масаж голови

Мал. 4

Розтирання скроневого і лобового м’яза на рахунку чотири в кожній точці — 1 раз.

 

Деякі пояснення до виконання самомасажу:

  • великі пальці рук на скронях, а подушечками інших пальців робіть кругові рухи разом з шкірою голови в напрямі від лоба до потилиці;
  • нахиліть голову вперед, з’єднайте великі пальці на потилиці, охопіть долонями голову і подушечками пальців виконуйте кругові рухи разом з шкірою голови.

При виконанні масажу обов’язкова умова: рухи подушечок пальців повинні бути легкими, руки — теплими, відчуття на шкірі голови — приємними, пов’язаними з відчуттям тепла. Перед виконанням самомасажу випийте гарячий чай для досягнення більшого ефекту.

А ось що пише Поль С. Брегг про масаж шкіри голови в своїй книзі «Формула досконалості» (1993р.):

«Для того, щоб волосся було здоровим, необхідно, щоб для Вас стали ритуалом вранішній і вечірній масаж шкіри голови, подібно чищенню зубів. Це стимулює ріст волосся, оскільки потік крові, що йде до голови, живить всі тканини, впливаючи на ріст волосся. Масаж розслабляє шкіру голови, і завдяки цьому забезпечується добра циркуляція крові. Масаж також забезпечує зростання «волосяного грунту» під скальпом, запобігаючи його дегенерації. Запам’ятайте: коли ви втрачаєте «волосяний грунт» на черепі, ви лисієте! Ніколи не забувайте, що добре живлення і добра циркуляція крові — необхідні умови для збереження «волосяного грунту». За волоссям треба доглядати, як за добрим садом.

Перед початком самомасажу необхідно вивчити розташування ваших артерій і вен. Вони проходять перед вухами, дуже близько до поверхні шкіри, так що їх легко промацати пальцями. Масаж треба робити енергійно, рівно, але не різко.

Завжди йдіть по ходу крові і ніколи не робіть кругових рухів. Уникайте розтирань, що перетинають потік крові.

1-а позиція. Прикладіть кінчики пальців правої руки м’яко, але не щільно поверх темпоральної артерії і вени з правої сторони голови на рівні мочки правого вуха. Тепер ковзаєте пальцями, злегка натискаючи, вгору, трохи вище за верхній кінчик вуха або трохи нижче за лінію торкання капелюха на голові. Цим рухом ви женете кров вгору по артерії до скальпа.

2-а позиція. Продовжуйте тримати пальці притиснутими, щоб запобігти відтоку крові.