Елементи зачісок. Використання засобів для укладання волосся

Тема програми: Укладання волосся

 

Мета уроку:

  • навчальна — сформувати в учнів знання і навички укладання волосся;
  • розвиваюча — розвивати творчість, ініціативу, уміння прийняти рішення;
  • виховна — виховувати потребу у творчості, удосконаленні естетичного смаку.

 

Укладання волосся, загальні відомості. Елементи зачіски.

Після того, як волосся вимите, підстрижене, пофарбоване, виконана хімічна завивка або навпаки — волосся випрямлене, за допомогою укладання йому надається завершальна форма та вигляд.

Перукарська практика на потребу сучасних стилів зачісок пропонує широкий вибір варіантів укладання волосся. Можна сушити волосся під ковпаком сушарки або скористатися феном, надати волоссю нового вигляду спеціальним термоінструментом або викласти його вручну тільки пальцями. Буває достатнім застосувати одну з відомих технік укладання волосся, але частіше перукар користується декількома прийомами і, комбінуючи їх у роботі, втілює модні тенденції у створенні зачісок.

Волосся укладають, надаючи йому потрібної форми, створюючи обрану зачіску, з урахуванням певних елементів.

— Елементи зачісок —

З поняттям  «проділ» знайомляться при вивченні зон волосяного покриву. В укладанні волосся проділ відіграє роль елемента зачіски. У зачісках застосовуються також напівпроділи, які відрізняються від проділів довжиною.

Елементи зачісок: проділ

Проділ у зачісках

Хвиля - частина зачіски, де волосся має плавний згин І обмежене двома лініями — кронами.  Існують хвилі низькі, широкі, глибокі, пласкі Залежно від положення волосся відносно обличчя розрізняють лицьові та зворотні хвилі Лицьові хвилі направлені на обличчя своєю виступаючою дугою, зворотні йдуть від обличчя Розрізняють також косі, прямі, поперечні
хвилі.

Елементи зачісок: хвиля

Зачіски з використанням хвиль

Крон — найвища частина хвилі, місце згину волосся, де воно змінює свій напрямок на зворотний І відділяє одну хвилю від іншої. Крони бувають високі та низькі, гострі (тонкі) та тупі (товсті).

Елементи зачісок: крони

Крони

Чілка, як і проділ, є важливим елементом зачіски. Змінюючи форму чілки, впливають на сприйняття зачіски загалом. Чілки розрізняють за густотою волосся, довжиною, методом стрижки, формою окантування, способом пофарбування. Чілка може бути яскраво виявленою або входити до основної маси волосся тім’яної зони. Зовнішній вигляд чілки можна змінити, виконавши укладання окремих пасом волосся, завитків або локонів. Окремим елементом та основою зачіски вважають завите волосся.

Елементи зачісок: чілка

Чілка як елемент зачіски

Локон — пасмо волосся, завите в трубочку та викладене у формі спіралі.  Локони можуть бути закручені вгору або вниз. Розрізняють локони горизонтальні, вертикальні, косі, спускні.

Елементи зачісок: локони

Зачіска із локонів

Буклі — тупіроване, вичесане та викладене в тугі валики волосся

Елементи зачісок: буклі

Зачіски з буклями

 
Валик — начесане та викладене у вигляді валика по крайовій лінії росту волосся.

Елементи зачісок: валик

Зачіски з валиками

 

Завиток — частина локона в один оберт пасма навколо форми або кінець пасма, завитий кільцем.

Елементи зачісок: завиток

Завитки з короткого волосся

 
Рельєф — пасма волосся, розділені борознами.

Елементи зачісок: рельєф

Рельєф